Honor 50: Qualcomm отстъпи

23.3.2022

Honor представя нов смартфон на мобилния пазар след прекъсване на дейността си. Той решава актуалният проблем на някои потребители с Google услугите и използва най-новия процесор от Snapdragon. Освен това разполага със забележителен дисплей с висок херц и привлекателен дизайн. Да разгледаме устройството по-подробно.

Kнижкови калъфи и кейсове за Honor 50

Кейсове за Honor 50

Cтъклени протектори за Honor 50

 

Zoom gallery

 

Качеството се познава по време на употреба.

Смартфонът е лесно разпознаваем по необичайния блок на камерата във форма на два кръга. С оглед на умерената дебелина на корпуса на телефона (около 7,8 мм) и ширината от 73,8 мм, новинката изглежда елегантно, а теглото на Honor 50 е около 175 грама. Това е средно ниво на конструкция на тялото, което се отразява положително на ергономиката на устройството. Въпреки това, екранът е много близо до страните, което показва, че те са тънки и поради това са остри.

Скенерът на пръстов отпечатък е вграден директно в дисплея. Работи безупречно, никакви оплаквания по време на употребата. Не липсва и отключване с лице. Бутоните за заключване и звука са разположени вдясно.

Най-интересното дизайнерско решение се оказва в изданието в изумрудено зелено. Най-забележителният е нюансът: на светлина задната капака се свети с тонове от изумрудено зелено до светло сиво. В продажба са и други цветове: "Midnight Black", "Shimmering Crystal" и необичайното "Pearl Logo".

Zoom gallery

 

Teстване на камерата

Honor 50 е оборудван с четири камери с модулна конфигурация, типична за среден клас телефони. Основната камера е с резолюция от 108 мегапиксела и светлосила f/1,9. Допълнително има широкоъгълен обектив и два 2-мегапикселови сензора за макро и размито задно планово изображение. Липсва оптична стабилизация на изображението и оптичен зуум. Ако имате нужда да увеличите далечни обекти, можете да използвате цифровия зуум, който достига максимум 10 пъти за снимки и 6 пъти за видео.

През деня, при равномерно осветление, основната камера се справя добре със своята работа. Въпреки това има и някои забележки - възпроизвеждането на цветовете понякога е неточно. Също така, се забелязва загуба на фини детайли при неравномерна околна светлина. Това може да бъде коригирано чрез записване на снимки в режим High-Res, но трябва да се подобрят софтуерните алгоритми на камерата. Може би това ще се промени с актуализации на фърмуера.

Широкоъгълният модул с резолюция от 8 мегапиксела заслужава похвала за леко изкривяване на краищата на кадъра, но детайлите не могат да се определят като високи. Макро модулът е само с 2 мегапиксела, така че разделителната способност на изображенията е ниска, има видим цифров шум и скромен динамичен обхват.

В настройките на обикновенното приложение за камерата има много удобни опции. Например функцията за снимане на текст, професионален режим с ръчно настройване на скоростта на затвора, баланс на бялото и области на фокусиране. Режимът "Multivideo" позволява едновременно записване на видео от различни позиции.

Zoom gallery

 

изразителни криви

Екранът на Honor 50 е ефективно приближен до страничните му ръбове под ъгъл от 75 градуса. Благодарение на това телефонът изглежда почти като флагманско устройство. Въпреки това има едно недостатъчество, което е общо за почти всички такива дисплеи - изображението по ръбовете придобива зеленикав оттенък. Екранът с диагонал от 6,57 инча е изработен с OLED технология и има резолюция от 2340х1080 пиксела. Екранът има висока яркост и е удобен за употреба в улично осветление. При боклъсна гледка цветовете са изкривени, но малцина се взира в дисплея на телефона си от голям ъгъл. Хареса ми, че производителят е поставил качествен защитен филм с олеофобно покритие върху екрана.

Максималната честота на опресняване на екрана на Honor 50 е 120 Hz, а честотата на докосваемия слой, според производителя, достига до 300 Hz. Отзивът на дисплея е наистина добър - реакцията на допир е мигновена.

В настройките можете да изберете опции за екрана по ваш избор. Например, може да направите цветовете по-ярки или по-тъмни, да пренесете нюансите в по-хладен или по-топъл тон, да зададете тъмна или светла тема. Не липсва и "режим за електронни книги". Това прави изображението на екрана черно-бяло и симулира изображение от E-Ink. Не липсва и възможността AoD, за да се показват уведомления и важна информация на екрана, когато е изключен. Honor 50 е сертифициран от TÜV Rheinland за намаляване на емисиите на синя светлина

Zoom gallery

Умният хардуер и популярният софтуер

Чипсетът на този телефон може да не е като този на флагмански устройства, но все пак е много добре представен - осемядреният Snapdragon 778G 5G от американската компания Qualcomm. Той е достатъчно мощен, за да се справи с най-новите игри и задачи, които изискват много ресурси, като същевременно е енергийно ефективен. Размерът на RAM паметта в тестовото устройство е 8 GB, вградената памет е 128 GB. За съжаление, не е възможно да се увеличи капацитетът на паметта. Има обаче възможност за използване на облачно съхранение, ако се нуждаете от повече място за файлове. Също така може да разгледате модела с 256 GB ROM.

При ежедневната употреба Honor 50 е добро устройство. Единственото време, когато може да се забележи забавяне, е при запис на видео в 4K с електронна стабилизация. Това не засяга възпроизвеждането на крайния продукт и в други задачи телефонът лети като Супермен над Метрополис. Стартирахме Genshin Impact и Call of Duty Mobile - телефонът се справя лесно, играенето е удобно при препоръчаните настройки. В Geekbench 5, устройството получава 795 точки в едноядрен режим и 2884 в многоядрен режим. В AnTuTu benchmark теста той успява да получи 519 652 точки. Това още не е на нивото на настоящите флагмански устройства, но за средния клас е отличен показател.

Телефонът е оборудван с NFC модул за безконтактно плащане и поддръжка на двубандов Wi-Fi. Има възможност за Honor Share, която може да бъде активирана с едно докосване. Тя позволява бързо споделяне на файлове с други устройства на Honor, разположени наблизо. Не изисква интернет връзка. Honor Share е полезен и за лесен обмен на данни с компютър.

Zoom gallery

 
Какво за автономността?

Капацитетът на батерията на телефона е 4300 mAh. По днешните стандарти това не е голям проблем. Реалното време на живот на батерията обаче не зависи само от батерията - оптимизацията е също толкова важна. Тествахме Honor 50 в няколко сценария.

При средна яркост на екрана устройството възпроизвеждаше видео от YouTube по Wi-Fi непрекъснато за почти 16 часа. Един час игра на Asphalt 9 изтощава батерията с около 18%. 10-минутното записване на 4K видео изразходва 4% от батерията. При работа, която включва гледане на видео, активно чатене в социалните мрежи, снимки и няколко кратки игри, смартфонът издържа целия работен ден без проблеми. Но не повече от това.

Тези, които не искат да пестят батерията и обичат да използват телефона си напълно, ще се нуждаят от поддръжка на технологията за бързо зареждане Honor SuperCharge. Оригиналният адаптер Honor 50 с мощност 66 W позволява да се зарежда смартфонът от 32% до 100% за 31 минути. Първите проценти растат особено бързо, а към края скоростта на зареждане намалява, но все още остава на високо ниво.

Спецификации:

Екран: OLED, 6,57 инча, 2340 x 1080, до 120 Hz

Чипсет: процесор Qualcomm Snapdragon 778G 5G, графичен процесор Adreno 642L

RAM и памет: 8 GB, 128 GB

Камери: основна - 108 MP (f / 1,9) + 8 MP (ультраширокоъгълен обектив) + 2 MP + 2 MP, предна - 32 MP

Батерия: 4300 mAh

Характеристики: поддръжка на услугите на Google, NFC, бързо зареждане Honor SuperCharge 66 W

Резултати от тестовете:

Antutu: 519 652

GeekBench 5: едноядрен 795, многопоточен 2884

Автономност: до 16 часа видео възпроизвеждане на YouTube, до 6 часа игри, цял работен ден при смесен режим на употреба

Zoom gallery

Резултати

Новият Honor 50 е среден клас устройство с добър дисплей, силен производителен капацитет, бързо зареждане и поддръжка на Google услуги. Между недостатъците можем да отбележим липсата на OIS и оптичен зуум. Устройството определено може да привлече широката общественост, но преди да го закупите, трябва да се обърне внимание на някои подробности.

Флипови/книжкови калъфи за Honor 50

Кейсове за Honor 50

Cтъклени протектори за Honor 50

 

 

 

 

Loading...

Подобни продукти

номериране на страници

12 3 4 5 6 7 8 9 10 >> >
 
 
Loading...

Подобни продукти

номериране на страници

12 3 4 5 6 7 8 9 10 >> >