Samsung Galaxy S22 Ultra: кралят на флагманите е стесненm

2.3.2022

Samsung Galaxy S22 Ultra е модел за технологични фенове и хора, които обичат да пазаруват всичко в максимална конфигурация. Смартфонът получава свеж процесор, стил в калъф и актуализиран дизайн. Но не минава без спорове. Изследвахме всичко и открихме дали новинката струва тези пари.

Флипови/книжкови калъфи за Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Кейсове за Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Cтъклени протектори за Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

За тези, които обичат повече.

Предишните флагмани на Samsung бяха подобни на по-малките си версии, но с по-големи размери и леки дизайнерски промени. Изгледът и ергономиката на новия S22 Ultra имат малко общо с S22 и S22+. Ръбовете на калъфа са отрязани, има метална рамка, закръглени стъклени панели отпред и отзад, както и местоположение на бутоните и стилуса - всичко е като на Galaxy Note 20 Ultra от две години назад. Мобилният телефон е голям и тежи 228 грама.

Zoom gallery

Заради ъгловатия дизайн мобилният телефон понякога се зарязва в дланта. Задният панел е матов и не задържа отпечатъци на пръсти. Използва се Gorilla Glass Victus + стъкло, което според производителя издържа падане от два метра и перфектно се противопоставя на надраскванията.

Дизайнът на камерата е въпрос на вкус. Някои не са доволни от дизайна, докато други го харесват и го намират красив и свеж. Хареса ми, че модулите не излизат толкова от калъфа, колкото при други висок клас телефони. От минусите - пространството между лещите се замърсява бързо с прах, така че трябва да го избършете с кърпа. За отключване се използва ултразвуков сензор за отпечатъци на пръстите. Реагира бавно. Често трябва да дадете пръста си под различни ъгли и да го повтаряте три или четири пъти - по-лесно е да въведете цифровата си парола. Сензорите в други висок клас модели функционират забележително по-бързо и по-добре. Може би ситуацията ще бъде подобрена чрез издаването на софтуерни актуализации.

Както предишните модели, Galaxy S22 Ultra няма минижак и слот за карти с памет. Моделът обаче включва защита по стандарта IP68 - можете да го потопите в вода до дълбочина от 1,5 метра за половин час. Стерео говорителите звучат гласно и наситено.


Zoom gallery

"Електронно перо директно в корпуса."

Компанията напусна серията Galaxy Note и оборудва S22 Ultra със стилус. Първите намеки бяха още миналата година, когато към S21 Ultra можеше да се закупи марков калъф с отделение за електронно перо. Сега аксесоарът е вграден директно в корпуса на телефона.

S Pen има много възможности: ще ви помогне да работите с бележки и бързо да ги създавате, дори когато екранът е изключен. Можете да режете снимки на екрана в различни варианти, да превеждате текст само като насочите върха към непозната дума и да подписвате електронни документи. Перото може да се използва и за ефективно дистанционно управление на камерата.


Zoom gallery

"Кралски екран"

Диагоналът на екрана е цели 6,8 инча. Максималната резолюция е 3088x1440 пиксела, но поради спестяване на батерията, изходното разрешение е Full HD+. Матрицата Dynamic AMOLED 2X е произведена с технологията LTPO и може да променя честотата на опресняване в диапазона от 1 до 120 Hz. Можем да кажем, че Galaxy S22 Ultra получи луксозен екран - създава изображение със завладяваща яркост и чистота. Максималното ниво на осветление е 1750 нита - рекорд за смартфони.

С толкова яркост мобилният телефон е подходящ за употреба на пряка слънчева светлина. Екранът получава извито стъкло, от което се отказа при предишната версия на флагманския телефон. Странно решение - извивката изглежда красиво на рекламните снимки, но в ежедневието не е много удобна. Възникват грешки при натискането на бутони и рисуването с перото е било по-удобно на плоския дисплей.

Все още няма режим DC Dimming, но разработчиците са явно работили по ограничаването на мерцането.


Zoom gallery

Трик за проследяване на лъчи

Samsung Galaxy S22 Ultra идва с Exynos 2200 - първият 4-нанометров процесор на Samsung. Отговаря за графиката Xclipse 920, разработена заедно с AMD. Видеоускорителят е базиран на архитектурата RDNA 2, която предоставя поддръжка за ray tracing и VRS - за първи път на смартфон. Звучи впечатляващо, но на практика все още не е възможно да се усети радикална разлика. Според бенчмарките чипът е само с 10-15% по-бърз от миналогодишния Exynos 2100 и почти с третина по-слаб от водещия Snapdragon 8 Gen 1. И няма никакви мобилни игри с ray tracing в момента. И е малко вероятно, че разработчиците ще бързат да адаптират своите хитове към новата платформа поради няколко скъпи смартфона.

Размерът на RAM в основната версия е 8 GB, докато миналогодишният флагман имаше минимум 12 GB. Размерът на диска може да бъде от 128 GB до 1 TB. Производителността на тестовия телефон остави смесени впечатления. Няма въпроси за работата на повечето приложения - всичко се стартира и превключва бързо. В интерфейса обаче има забавяния в анимациите - честотата при превъртане и сгъване на софтуера се движи от 48 до 120 Hz, което води до забележими забавяния. Дори и движещият се екранен защитник на заключен екран понякога се превръща в презентация. Трудно е да се каже дали грешките са свързани с новия One UI, суровия софтуер или производителността на процесора. Във всяко случай продавачът все още има какво да направи.

В повечето игри липсва производителност. PUBG, CoD, Dead by Daylight и другите хитове работят на максимални настройки. На Genshin Impact новинката се справя по-лошо: на високите настройки - около 40 fps

Zoom gallery

 

Новинката получи NFC, Bluetooth 5.2 и поддръжка на ултрабързата Wi-Fi 6E. Два слота за SIM карти и eSIM не са изчезнали.

Смартфонът работи с Android 12 и интерфейс One UI 4.1. Интерфейсът е удобен, красив и има много полезни функции. Сред тях е режимът DeX, който ви позволява да си организирате работното пространство навсякъде. Просто свържете телефона с монитор и на екрана ще се появят повече прозорци, подобни на десктопната операционна система. Стойностна е и интеграцията с ПК: "Link to Windows" помага да се настрои синхронизацията между мобилното устройство и компютъра. Директно на екрана на лаптопа можете да разглеждате файлове, да отговаряте на съобщения и повиквания.

камери, отговарящи на класа

Kомплект от камери и техните основни характеристики в сравнение с предшественика не са претърпели значителни промени. Новината се похвали с основен модул от 108 мегапиксела и 12-мегапикселов сензор за ултрашироко фокусиране с Dual Pixel технология. Има наличен 3-кратен зуум за приближаване и 10-кратен зуум за снимки на далечина. Не липсва лазерно автоматично фокусиране и оптична стабилизация.

Разработчиците подобриха алгоритмите за обработка на изображенията с новия процесор, който има повече невронни модули. Качеството наистина се подобри, особено в трудни светлинни условия - при затъмнени условия и срещу светлината. Смартфонът прави хубави снимки от всякакви обективи, а изкуствената интелигентност добавя цветове. Единствената жалба е, че телефонът е чувствителен към количество светлина на телесните обективи - при затъмнени условия и в сянка често се включва цифровият зуум, който намалява детайлността на снимките.

Смартфонът записва видео с резолюция 8K при скорост от 24 кадъра в секунда и 4K клипове със скорост до 60 кадъра в секунда. Поддържа се цифрова и оптична стабилизация, като дори при бързо движение изображението е плавно. Скоростта на фокусиране е висока, без ефект на желе и загуба на яснотата. Много ми харесва звуковият запис - звуковата последователност във видеото не е по-малко впечатляваща от качеството на изображението.

Капацитетът на батерията на Samsung Galaxy S22 Ultra остава на същото ниво - 5000 mAh. Мобилният телефон поддържа бързо зареждане до 45 W, но адаптерът за захранване не е включен в комплекта - той трябва да се закупи

Zoom gallery

Новинката не може да се похвали с впечатляваща автономия. Дори при резолюция Full HD+ и адаптивна честота на кадрите, устройството трябва да бъде свързано към контакта в края на работния ден. В теста времето на издържливост на екрана беше малко повече от 5 часа, а при възпроизвеждане на видео смартфонът издържа 19 часа при яркост от 50%. За един час игра на PUBG батерията падна с 17%. Benchmark PcMark Work 3.0 Battery Life, който симулира различни ежедневни сценарии, показа, че при едно зареждане и с активна предварително настроена мощност, мобилният телефон работи 9 часа и 24 минути - средно спрямо съвременните стандарти.

Спецификации:

Екран: 6,8 ", Dynamic AMOLED 2X, WQHD+, 500 ppi, 120 Hz

Чипсет: Exynos 2200 CPU, Xclipse 920 GPU

RAM и памет: 8/12 GB, 128/256/512/1024 GB

Батерия: 5000 mAh

Камери: основна - 108 MP (f/1,8) + 12 MP + 10 MP + 10 MP, предна - 40 MP


Характеристики: Скенер за отпечатъци на пръстите в дисплея, стилус S Pen, NFC, бързо зареждане до 45W, обратно зареждане, IP68, стерео говорители.

Резултати от тестове:

Antutu: 859 390

Geekbench 5: единично ядро - 1151, многопоточно - 3540

Автономия: до 19 часа, консумация на батерията в игри - 17% батерия на час в PUBG.

 

s22ultra7.jpg

Samsung Galaxy S22 Ultra получи почти всички нови технологии, които са на пазара. Водоустойчивост, безжично зареждане, стилус, режим DeX, 10-кратен оптичен зуум, дисплей с рекордна яркост - никакъв друг флагман не предлага такъв набор. Единственото, което ме ядоса, беше недовършеният софтуер, който забавя работата на интерфейса и автономията на батерията все още не е впечатляваща. Въпреки това Samsung S22 Ultra се оказа мощен и скъп мобилен телефон, който ще остане актуален за дълго време.

Флипови/книжкови калъфи за Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Кейсове за Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

Cтъклени протектори за Samsung Galaxy S22 Ultra 5G

 

Кейсове и флип калъфи за смартфон - CaseLand > Блог > Samsung Galaxy S22 Ultra: кралят на флагманите е стесненm
Loading...

Подобни продукти

номериране на страници

12 3 4 5 6 7 8 9 10 >> >
 
 
Loading...

Подобни продукти

номериране на страници

12 3 4 5 6 7 8 9 10 >> >